fbpx

Menu

Sluit

PuurNatuur

Onze boscamping ligt op één van de mooiste plekjes van de Drenthe. In Nationaal Park Drentsche Aa én op de Hondsrug.

Nationaal Park Drentsche Aa

In Nationaal Park Drentsche Aa kronkelen meerdere beken door het landschap. Al duizenden jaren zijn mens en natuur hier sterk met elkaar verbonden. Herken jij de eeuwenoude karrensporen? De grafheuvels? En natuurlijk de hunebedden. Hoe hebben ze die keien eigenlijk verplaatst? Struin over rustige weggetjes of banjer dwars door de modder. Stap op de fiets wanneer je meer wilt zien. In een van de gezellige esdorpen plof je op een terras om even bij te komen met je lievelingsdrankje en wat lekkers.

Hondsrug

De Hondsrug is een langgerekte zandrug die van Emmen tot aan Groningen loopt. Ontstaan in de IJstijd door stromend ijs dat de grond omhoogduwde. Wist jij dat je de meeste hunebedden van Drenthe in dit gebied tegenkomt? Fietspaden, bospaden, zandpaden en keienpaden; ze doorkruisen de Hondsrug. Tot in het diepst van de bossen kun je de natuur opzoeken. Natuur met grafheuvels, hunebedden, vennetjes en heide. Maar vergeet ook de mooie esdorpen niet die rond de boswachterij liggen en de imposante beukenlanen. Een perfecte omgeving om heerlijk te wandelen en fietsen. Wil je nog verder de hoogte in? Maak dan een wandeling over het Boomkroonpad. Op dit bijzondere pad in de boswachterij Gieten-Borger loop je letterlijk tussen de toppen van de bomen door.

Zwanemeerbos

Onze camping ligt in het Zwanemeerbos. De naam 'Zwanemeerbos' bestaat al lang, zelfs al vóór de nabijgelegen waterplas die is ontstaan als gevolg van zandwinningsactiviteiten. Naast natuurschoon vind je in het gebied sporen uit het verleden. Waaronder 26 grafheuvels, verspreid over drie groepen. Uit verkenningen (1994) en archeologisch onderzoek (1950) is gebleken dat deze grafheuvels hoofdzakelijk uit de ijzertijd (tussen 800 v. Chr. en het begin van de jaartelling) stammen. De meeste heuvels zijn ‘brandheuvels’. De kern bestaat uit de houtskool van een crematie met soms wat resten van aardewerk. Fascinerend.

Natuurgebied Breevenen

Achter de camping, in het dal ten oosten van de Hondsrug ten oosten van Gieten, Annen en Eext ligt het meer dan 250 hectare grote, nieuwe natuurgebied van de Breevenen. Nog niet zo lang geleden was het aardappelland, maar Waterleiding Maatschappij Drenthe (WMD) heeft het terrein aangekocht en als natuurgebied ingericht. Aan de westzijde begrenst de Hondsrug het Hunzedal, aan de oostzijde ligt het veenkoloniale landschap.

Geopark de Hondsrug

De geschiedenis van Drentse natuur is eeuwenoud en geologisch gezien absoluut uniek. Al in de ijstijd werd het landschap op een bepalende manier gevormd. Door schuivende ijsplaten, smeltwater en grote zwerfkeien werden heuvels, dalen en kronkelende riviertjes gemaakt. Ook de hunebedbouwers hebben met hun indrukwekkende grafmonumenten hun stempel gedrukt op de omgeving. Al deze bijzonderheden maken het Geopark bij uitstek de perfecte locatie voor een gezellig en leerzaam dagje uit.

Lees minder

Genieten in een prachtige omgeving