fbpx

Menu

Sluit

Historie

Zwanemeerbos

’t Zwanemeerbos ligt ten noorden van esdorp Gieten. Het ligt in een natuurgebied dat bestaat uit een markant eikenhakhoutcomplex. Al jaren gaan hele gezinnen naar het Zwanemeerbos. Kinderen komen in het bos eendjes voeren, hutten bouwen, fietsen over de slingerweggetjes of blikspuit spelen op de Konijnenheuvel (Knienn’heuvel). Het bos is vernoemd naar het Zwanemeer, een nabijgelegen waterplas die is ontstaan als gevolg van zandwinningsactiviteiten. In het Zwanemeer zwommen niet alleen eenden, maar ook sierlijke zwanen. Het zandgat was vroeger erg diep en er was een eiland. Inmiddels is dit veranderd in een schiereiland. Naast natuurschoon vind je sporen uit het verleden, zoals maar liefst veertig grafheuvels. Deze grafheuvels komen voornamelijk uit de IJzertijd.

Zwembad Zwanemeer

In 1933 ontstond het idee om een zwembad te stichten in Gieten. De commissie had het oog laten vallen op het Zwanemeerbos. De Nederlandsche Heidemaatschappij kreeg van het bestuur opdracht om het zwembad te bouwen. Op zaterdag 29 juni 1935 om twee uur 's middags vond onder een stralende zomerzon de opening plaats, waarbij vijfhonderd bezoekers aanwezig waren. Het recreatiebad is middeldiep en beschikt daarnaast over een bruisbad én stroomversnelling. Voor waaghalzen is er een reuzewaterglijbaan waar je vanaf kunt roetsjen. Kleintjes kunnen spetteren en spelen in het aparte peuterbad.

Kampeerterrein

Camping Zwanemeer broodjes bakkenBegin jaren ’30 gingen steeds meer gezinnen kamperen. Zo ontstond er in Gieten een kampeerterrein in het bos naast Zwembad Zwanemeer. Later werd dat uitgebreid met een groot naastgelegen grasveld. Het kampeerterrein was eigendom van de gemeente en werd in de jaren ’70 gekocht en verder uitgebreid door de familie Oosterhuis. Er werd een kampwinkel toegevoegd en een grote legertent voor activiteiten. Traditiegetrouw werden er elk jaar broodjes gebakken boven een kampvuur. Kampvuur maken, stokken zoeken in het bos, deeg om de stok rollen en bakken maar!

Camping Zwanemeer

Camping Zwanemeer receptieIn 1985 hebben Greet Oosterhuis en Aernold Reitsma de camping overgenomen. Zij hebben Camping Zwanemeer gemoderniseerd en uitgebreid naar 200 kampeerplaatsen. Zo is er in 2006 een nieuw entreegebouw gerealiseerd, is recreatieruimte De Parasol gebouwd en heeft elke kampeerplaats een 6 ampère stroomaansluiting gekregen. Een zeer groot deel van de kampeerplaatsen beschikt over een eigen water/rioolaansluiting en is zelfs voorzien van kabeltelevisie. Het hele kampeerterrein heeft WiFi. Camping Zwanemeer staat bekend om de stoere activiteiten die worden georganiseerd zoals raketschieten, vlot varen en broodjes bakken boven het kampvuur bij het Zwanemeer in het bos.

Boscamping Zwanemeer

Zussen Leonie Vorenkamp en Renee Vorenkamp hebben in 2022 de camping overgenomen en de naam aangepast naar Boscamping Zwanemeer. Er worden verschillende types verhuuraccommodaties geplaatst en het StOERcafé is geopend voor nog meer vakantieplezier. De Parasol is omgetoverd tot de Woudlopersclub. Hier zijn alle activiteiten gericht op natuur en educatie. De natuur en omgeving staan centraal bij alles wat Leonie en Renee ondernemen.

Boscamping Zwanemeer: de stoerste camping van Nederland in dé OERprovincie Drenthe!

            

mobile-image

Wat kan je op en rondom Boscamping Zwanemeer beleven en doen

Genieten in een prachtige omgeving